fragrment a Tve-Catalunya

La ferida lluminosa és una obra de teatre en tres quadres i un epíleg, original de Josep Maria de Sagarra, estrenada al teatre Romea de Barcelona, la nit del 18 de novembre de 1954. I avui fa anys que es va emetre a tve- Catalunya en català!

Un cartell de l’ obra en aquella època.
Foto retrat.

Josep Maria de Sagarra i de Castellarnaupoeta, novel·lista, dramaturg, periodista i traduc

tor catalàJosep Maria de Sagarra i de Castellarnau (Barcelona, 5 de març de 1894 – 27 de setembre de 1961) va ser un poeta, novel·lista, dramaturg, periodista i traductor català. Fou l’autor d’obres dramàtiques molt populars i membre destacat de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres. Obtingué nombrosos premis literaris.

un dels seus llibres.

BiografiaOrígens familiars i infantesaProvenia d’una família de la petita aristocràcia barcelonina, de profundes arrels pallareses i tarragonines per part de mare, Filomena de Castellarnau i de Lleopart. El seu pare, Ferran de Sagarra i de Siscar, va consagrar la seva vida a la investigació històrica i sigil·logràfica; matèria en què és un referent mundial. El besavi de José Maria, Ferran de Sagarra i de Llinàs, es casa amb Josepa de l’Espagnol i de Sentmenat de la noblesa francesa.

De la seva infantesa destaca la casa senyorial del carrer de Mercaders, on hi havia una biblioteca antiga de quatre segles i, sobretot, destaca la finca de Santa

Coloma de Gramenet, on va entrar en contacte per primera vegada amb la natura (de la qual n’era un apassionat). Aquest fet queda palès en una de les seves primeres proses: Els ocells amics (1922). Va començar el batxillerat a l’institut de Reus i el va acabar als Jesuïtes del carrer de Casp de Barcelona, on va donar a conèixer els seus versos de tema religiós o de tema històric, escrits indistintament en català i castellà. Només tenia quinze anys quan va publicar un sonet a La Il·lustració Catalana i uns poemes a La Revista Universitària. En aquesta època ja era lector del teatre de William Shakespeare, de les Vides paral·leles de Plutarc, dels poemes homèrics, del poeta renaixentista italià Ludovico Ariosto i de La Divina Comèdia de Dant. Així doncs, va adquirir ben aviat una formació cultural sòlida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.