L’any 1699 van arribar a Vilafranca del Penedès les relíquies d’un Sant Fèlix màrtir, que no s’ha de confondre amb els sants Fèlix i Adaucte, malgrat que en ambdós casos la seva festa sigui el 30 d’agost. Les relíquies de Sant Fèlix, patró de Vilafranca del Penedès, corresponen a un màrtir romà anomenat Fèlix que havia estat sepultat a la catacumba de Calepodi, situada al tercer mil·liari de la via Aurèlia. L’arribada a Vilafranca de les relíquies de Sant Fèlix va coincidir amb el final d’una devastadora sequera que havia deixat un rastre de fam i misèria a la vila. Les salvadores pluges, es van atribuir a la presència del sant i per això se’n començà a fer veneració.
L’any 1776, els vilafranquins van acabar per erigir-lo com a nou patró en substitució del que anteriorment hi havia. El 30 d’agost, durant la Festa Major de Vilafranca del Penedès, té lloc la Diada de Sant Fèlix, una important exhibició de castells.
La diada castellera de Sant Fèlix se celebra el 30 d’agost, dia de Sant Fèlix, i suposa el dia central de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, durant el qual té lloc aquesta diada castellera. En aquesta actuació es reuneixen les millors colles castelleres del panorama casteller del moment per aixecar els seus millors castells, torres i pilars.
El 31 d’agost, l’endemà de Sant Fèlix, també forma part del calendari casteller, ja que les colles locals, els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca celebren la Diada de Sant Ramon, a Vilafranca.
Història
FOTO HISTÒRICA DEL SETMANARI PENEDESENC 3 DE 8
L’exhibició castellera de la diada de Sant Fèlix se celebra des del segle xix i, a banda de fer-s’hi els castells de més envergadura en l’època de més esplendor, no es va deixar de celebrar ni en els moments de major decadència del fet casteller a principis del segle xx, la qual cosa ha atorgat a la Plaça de la Vila de Vilafranca el sobrenom de “la plaça més castellera”.
En els anys de crisi de principis del segle xx no es va deixar gairebé mai de contractar les colles de Valls per la Festa Major. Hi va haver anys que l’actuació de Sant Fèlix era l’única de tot l’any, de forma que si es mantenien els assajos era per anar a Vilafranca a lluir-se. Potser haurien desaparegut del tot els castells, de no haver estat per la perseverança a contractar any rere any les colles vallenques.
Cada vegada que els Xiquets de Valls anaven a Vilafranca, trobaven el suport de l’afecció local tant per fer la base del castell com per a posicions claus del tronc. Això succeí així fins a l’aparició d’una colla pròpia a la vila, els Castellers de Vilafranca, el 1948.
La diada castellera de Sant Fèlix 2007 es va celebrar el dissabte dia 30 d’agost del 2007 a Vilafranca del Penedès. Les colles participants van ser els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa i totes van assolir, com a mínim, dos castells de la gamma de nou, inclosos dos castells de Gamma Extra descarregats i dos més de carregats. A més, els Castellers de Vilafranca van intentar, en dues ocasions i sense aconseguir-lo, el 3 de 10 amb folre i manilles.
A la diada castellera de Sant Fèlix 2019 hi van participar els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
El 2020 es va haver de cancel·lar a causa de la pandèmia de la COVID-19.