Quines són les 7 ferides de la infància?

Les vivències doloroses que passen durant la infantesa poden quedar com a records borrosos a la memòria. Això vol dir que, encara que els nostres hàbits i patrons de conducta tòxics a l'adultesa estiguin relacionats amb aquestes experiències, ens costa de reconèixer-les. Per això, avui volem parlar sobre les 7 ferides emocionals que hi ha perquè puguis identificar aquests factors que han deixat una marca en tu.

1.- Inseguretat i desconfiança
La manera més comuna de la petjada dolorosa és el maltractament basat en agressions físiques o verbals. Els individus que han patit cops o insults a la infància o adolescència solen ser insegures de grans. Això no vol dir que siguin tímides, sinó que un simple gest amb la mà les pot incomodar i fer que es posin a la defensiva. A més, són persones que en desconfien i altres persones, encara que no ho demostrin sempre amb hostilitat sinó, en certs moments, de forma reservada.

2.- La ferida d'abandó
Els petits que pateixen manca d'atenció i cura poden desenvolupar greus alteracions a l'edat adulta, especialment si els seus cuidadors primaris no els proporcionen. L'abandonament a la infància està relacionat amb seriosos problemes afectius i relacionals a l'etapa adulta, així com disfuncions sexuals.

No obstant això, si l'aïllament es genera de manera més moderada, les conseqüències en l'edat adulta es poden observar en forma de limitacions socials i ansietat al moment de relacionar-se. Això es veurà amb més intensitat a l'hora d'entaular tracte amb desconeguts o parlar per a un públic gran.

3.- Ferides de la infància: por al compromís
Quan de nens vam establir vincles afectius forts que després es van truncar de manera sobtada pot provocar que tinguem por de crear llaços amorosos. El fort dolor que produeix recordar sentir afecte per algú és el mecanisme psicològic que s'activa en passar molt de temps amb aquesta persona i perdre la relació. Per això, no només es reviuen les experiències agradables, sinó que constantment es recorda la ruptura d'aquest vincle.

4.- Por al rebuig
La manca de cura, els maltractaments o el bullying escolar poden provocar que ens sentim exclosos dels cercles socials. A més, les experiències de rebuig viscudes des d'etapes en què no sabem reconèixer que no és culpa nostra fa que no acceptem un tracte digne a l'etapa adulta. Sentir constantment por al rebuig fa que ni tan sols ens exposem a rebre les valoracions dels altres i estem més temps tot sol.

5.- menyspreu als altres
Les ferides de la infància poden fer que adoptem conductes antisocials a la nostra manera de comportar-nos. Com que es té la sensació que els altres han estat uns depredadors quan érem vulnerables, vam incorporar a la nostra manera de pensar la idea que la vida és una guerra oberta contra els altres. Així, els altres es converteixen en amenaces o possibles mitjans per assolir els objectius que es busquen.

7.- La injustícia
La injustícia com a ferida de la infància es crea en un ambient en què els tutors principals són freds i autoritaris. Els nens i nenes que es crien amb massa exigència pot ser que desenvolupin sentiments d'ineficàcia i d'inutilitat, en els primers anys i com a adults.

Realment, una llar i una educació autoritària afecta el desenvolupament psicològic i emocional, i el rendiment dels petits. Quan no rebem suport i els nostres drets són controlats o quan no tenim una proximitat afectiva significativa, apareixen sens dubte greus ferides psicològiques.

Ara que ja vam reconèixer les diferents ferides de la infància, és moment de fer-les conscients al nostre dia a dia i començar a curar-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.