La democràcia de qualsevol nació se sustenta en eleccions lliures, participatives i representatives. És per això que cada primer dijous del mes de febrer se celebra el Dia Mundial de les Eleccions.
Aquesta data va sorgir per iniciativa generada durant la Conferència Mundial d’Oficials Electorals, desenvolupada a Hongria del 14 al 17 de setembre del 2005. Va comptar amb la participació d´experts electorals de tot el món, amb una visió compartida d´enfortir el procés de desenvolupament democràtic a nivell mundial.
En virtut d’això van aprovar la iniciativa de celebrar anualment el Dia d’Eleccions Globals, específicament cada primer dijous de febrer, amb el suport de l’Organització de les Nacions Unides, entre d’altres organitzacions internacionals.
Els objectius d’aquesta efemèride són els següents: Informar l’opinió pública sobre els tipus de sistemes de votació. Sensibilitzar els parlaments, els governs, els polítics i els líders mundials sobre la importància de la promoció d’una cultura democràtica i alts nivells de participació electoral.
Estimular els nous votants i votants joves perquè es comprometin amb els valors democràtics. Es va proposar triar el primer dijous de febrer com a data per celebrar el Dia Mundial de les Eleccions, pel fet que la majoria dels acords internacionals en matèria electoral es van signar en aquesta data o propera a ella.
Les eleccions: una alternativa per a la democràcia Les eleccions són el mecanisme mitjançant el qual els electors expressen la seva opinió mitjançant una votació secreta, per triar un representant d’un càrrec polític, sindical o d’una altra índole. Aquest procés institucional és possible en un entorn democràtic.
En aquest sentit, els principis de les eleccions democràtiques estan sustentades en tractats internacionals, lleis i la Constitució de cada país. Aquests contemplen i garanteixen la realització justa i transparent de les eleccions, per prevenir el frau electoral.
El vot és universal, directe i secret. L’any 1948 va ser considerat un dret humà bàsic, contemplat a la Declaració dels Drets Humans de les Nacions Unides. Actualment la majoria dels països del món organitzen periòdicament eleccions presidencials, parlamentàries i municipals, d’acord amb el marc jurídic i constitucional.
El repte a nivell mundial és aconseguir que la resta de les nacions facin eleccions en un context democràtic i participatiu. Et convidem a consultar més informació a l’article sobre el Dia Internacional de la Democràcia.