Reis d’Orient persones magiques que fan feliços als nens i nenes

Els Reis de l’Orient, Reis d’Orient o simplement els Reis (sovint anomenats en bona part del català occidental els Reixos), són, segons el Nou Testament, uns mags (o savis, segons la traducció) que van portar regals a Jesús, guiats per un estel. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

L’Església Catòlica celebra la solemnitat dels Reis, anomenada epifania, el 6 de gener.

A la vigília, el dia 5, és tradició que arribin a les poblacions a dur joguines, llaminadures i més obsequis a la mainada.

Al segle xxi els Reis són rebuts en les cavalcades, una tradició relativament recent: la primera va ser a Alcoi el 1885 i en el Principat, a Igualada el 1895.

En algunes poblacions, són rebuts amb llum de torxes i fanalets, un vestigi d’un costum antic, quan els infants sortien al bosc, a la platja i en alguns altres verals a fer senyals de llum i mostraven el camí als Reis perquè no es perdessin.

Evangeli de Mateu

L’Evangeli segons Mateu és l’únic relat bíblic que recull l’arribada d’uns mags que seguien un estel per trobar un nen que havia de convertir-se en el Messies. Com que l’original de l’evangeli va ser escrit probablement en arameu, la traducció al grec del mot «mag» és confusa i pot tenir diversos significats i matisos. Per exemple, pot traduir-se per savi, home de ciència, bruixot, matemàtic, etc. El terme grec μάγος (magos) no era utilitzat únicament per a referir-se als bruixots, ja que també identifica a homes savis o, més específicament, homes de ciència. Els reis posseïen coneixement de les Escriptures Hebrees.

És possible que aquests mags pertanyessin a la religió zoroastra. Heròdot diu que els mags eren de la casta sagrada a l’Imperi Mede, i el seu cap era el Rab-Mag (cap dels mags), però amb la caiguda del poder d’Assíria i de Babilònia, el zoroastrisme va mantenir la seva influència religiosa a través de l’Imperi Part.Aquest text tampoc no esmenta quants mags o savis hi havia i encara menys com es deien. Només ens indica dos elements simbòlics remarcables. En primer lloc, que provenien de l’orient, d’on surt el sol, és a dir, que portaven la llum.

En segon lloc, que duien obsequis per honorar-lo: or, encens i mirra. L’or, com a ofrena a qui té el poder a la terra, és a dir, a un home; l’encens, que s’enlaira, com a referència a la condició divina de l’honorat; i finalment la mirra, un producte aromàtic que es fa servir per embalsamar, i que recorda, doncs, la condició mortal del Messies. En la iconografia religiosa i popular van prendre les formes actuals i la tradició va acabar fixant-los fins i tot un nom a cadascun.

Les referències als mags són:« Després d’haver nascut Jesús a Bet-Lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, uns mags vinguts d’orient arribaren a Jerusalem, i preguntaren: «On és el rei dels jueus que ha nascut? Hem vist a l’orient el seu estel, i hem vingut a fer-li homenatge». Quan el rei Herodes ho va saber, es contorbà, i amb ell tot Jerusalem. Va reunir, doncs, tots els grans sacerdots i els escribes del poble, i els demanava on havia de néixer el Messies. Ells li digueren: «A Bet-Lèhem de la Judea, perquè així ho ha escrit el profeta: I tu, Bet-Lèhem, terra de Judà, no ets el més petit dels clans de Judà; és de tu que sortirà un cabdill que pasturarà el meu poble d’Israel».Llavors Herodes, d’amagat, cridà els mags, es va informar ben bé per ells del temps de l’aparició de l’estrella i, tot adreçant-los cap a Bet-Lèhem, els digué: «Aneu, i informeu-vos ben bé de l’infant i, quan l’haureu trobat, feu-m’ho saber perquè jo també vagi a fer-li homenatge».

Ells, després d’escoltar el rei, sortiren, i l’estrella que havien vist a l’orient els anava al davant fins que s’aturà al damunt d’on era l’infant. En veure l’estrella, van tenir una gran alegria. Entraren a l’establia, veieren el nen amb Maria, la seva mare, i, prosternant-se, li van fer homenatge; després obriren els seus tresors i li van oferir presents: or, encens i mirra. I, avisats en un somni que no tornessin cap a Herodes, se’n tornaren per un altre camí a la seva terra.

L’església catòlica celebra la festivitat del Dia de Reis el dia 6 de gener.

La Nit de Reis se celebra a la península Ibèrica, a Itàlia, a Baviera i en altres països d’Europa i Amèrica del 5 al 6 de gener de cada any. Durant els dies previs, els nens i nenes escriuen la carta als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar tot demanant allò que desitgen, es comporten una mica millor que els dies anteriors (per tal que els Reis satisfacin els seus desitjos) i es preparen emocionalment per l’arribada dels Reis.

7 Es tracta d’una festa cristiana que té el seu origen en el Naixement de Jesús a Betlem. Segons aquesta tradició, el nen Jesús de Natzaret va rebre la visita de tres savis, que seguint l’estrella d’Orient li van regalar or, encens i mirra.El rei Melcior està representat de pell clara, perquè ve d’un país on la gent tenia la pell d’aquest color. És el rei amb l’aspecte més vell, amb la barba i els cabells totalment blancs. Per la seva banda, el rei Gaspar es representa de pell clara i té els cabells castanys, perquè ve d’un país on la gent és així. Com Melcior va vestit segons l’estil gòtic. Tradicionalment a Alcoi el rei negre és Gaspar. Finalment, el rei Baltasar es representa de pell negra i va vestit segons l’estil dels àrabs, perquè ve d’un país on la gent és així. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un rei infidel.

CavalcadesArticle principal: Cavalcada de Reis

L’arribada del Patge Faruk a Igualada.Segons la zona de Catalunya es diu que els reis tenen diferents patges que els ajuden.

Al Barcelonès l’emissari dels reis és el patge Gregori.

A la Catalunya Nord i l’Alt Empordà l’emissari dels reis és en Fumera.

Al Baix Llobregat l’emissari dels reis és el Mag Maginet o el patge Shelim ajudat pels seus companys Xiormel, Pargas i Sartabal.

A l’Anoia, al Bages i a Mallorca l’emissari dels reis és el patge Faruk.

A Sant Martí de Tous, l’emissari és el Patge Alí-Huck, acompanyat dels seus germans Alí-Key i Alí-Jan.

A Terrassa l’emissari dels reis és el patge Xiu-Xiu (Hassim Jezzabel per al rei Gaspar, rei al que serveix).Al Vallès Oriental.

  • Al Vallès Oriental l’emissari dels reis és el patge Xumet, tots els nens i les nenes poden donar-li el seu xumet.
  • A l’Urgell i la Segarra l’emissari dels reis és el patge Karim.
  • Al Segrià l’emissari dels reis és el Camarlenc reial.
  • Al Berguedà l’emissari dels reis és el patge Hassan.
  • Vilanova i la Geltrú l’emissari dels reis és el patge Eliseu.
  • A l’Alt Penedès l’emissari dels reis és el patge Raimon.
  • Al Pla de l’Estany l’emissari dels reis és el patge Sesillu.
  • Osona L’emissari dels reis és en Pepet de la fumera
  • Al Vendrell L’Emissari de S.M. els Reis d’Orient és Artabà – Cap de la Casa Reial
  • A Martorell (Baix Llobregat Nord) els emissaris dels Reis d’Orient són el Patge Viu-Viu i la Fada Estel
  • Deltebre (Baix Ebre, Tarragona) l’emissari dels reis és el patge Melgabal.
  • Gelida (Alt Penedès) l’emissari dels Reis és el patge Ali Bei, també conegut com a patge de la Ràdio.
  • Molins de Rei (Baix Llobregat) l’emissari dels Reis és el Patge Amelí.

La Cavalcada dels Reis d’Alcoi és la més antiga del món, documentada el 1866. És molt vistosa i està reconeguda com a festa d’interès turístic nacional. Els reis i els patges desfilen per la població, repartint els regals als infants directament pujant a les cases pels balcons mitjançant escales de fusta.

La Cavalcada de Reis d’Igualada és la segona més antiga de l’Estat Espanyol, amb referències del seu inici l’any 1895. Es caracteritza per l’espectacular desfilada de la comitiva el dia 5 de gener a la tarda, formada per les carrosses dels tres Reis d’Orient i més de 500 patges a darrere, curosament vestits i tots negres, els quals utilitzen escales de fusta per pujar als balcons dels domicilis i reparteixen els regals per tota la ciutat, lliurant-los directament als nens i nenes. Ha estat declarada Festa Popular d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.