En aquest enllaç trobareu moments de la història de Ràdio 4
https://www.rtve.es/m/alacarta/videos/40-anys-de-radio-4/40-anys-radio-4-primera-catala/3828207/
Ràdio 4 va ser creada durant la transició espanyola, el 1976, impulsada per Rafael Anson, llavors director de l’ens públic, i es va decidir que a diferència de les altres emissores de RNE (Radio 1 -actualment Radio Nacional-, Radio 2 -actualment Radio Clásica- i Radio 3), Ràdio ha 4 emetria la seva programació íntegrament en català. Això va suposar que Ràdio 4 fos la primera ràdio pública en català de la història i la segona emissora, després de Ràdio Olot, que emetés en aquesta llengua després de la Guerra Civil espanyola. Pere Nin Vilella, que era el Cap de Programes de RNE a Catalunya, va ser el responsable de les primeres graelles de programació de l’emissora. La primera emissió va ser el 13 de desembre del 1976, coincidint amb la nit de Santa Llúcia, amb les veus, entre d’altres, de Víctor Alexandre, Maria Matilde Almendros i Enric Frigola.
Al principi del 2006, la direcció de Radio Televisión Española (RTVE) va anunciar un pla de sanejament que recollia, entre altres mesures, el tancament de Ràdio 4. Els treballadors, amb el suport d’oients, sindicats, partits polítics i altres organismes socials, es van mobilitzar contra aquesta mesura, amb protestes i manifestacions amb el lema “Ràdio 4 és viva”. L’any 2007, el nou director de RNE, Santiago González, va anunciar que no es tancaria l’emissora.
El 2011 va celebrar el seu 35è aniversari en una festa a l’Hotel Vela de Barcelona, on van actuar Andrea Motis, Joan Chamorro Group i Marc Marzenit DJ Set, entre d’altres.
L’any 2018 el programa Feminismes, dirigit i presentat per Marisol Soto Romero i Olga Rodríguez, va obtenir el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista per espais radiofònics que visibilitzen les dones en les seves múltiples facetes des d’una ràdio pública i en català!
Compromís com a servei públic
Durant el 2020, Ràdio 4, ha mantingut la seva programació, accentuant el seu compromís de servei públic durant l’època del confinament, tot i tenir una majoria del seu personal en teletreball per obvis motius de salut laboral. Després d’un gran esforç tècnic i una gran dedicació dels seus professionals, la programació no només no ha disminuit, sinó que s’ha enriquit.
Els grans magazines de la cadena s’han transformar per a reflectir l’actualitat. Juntament amb els Serveis Informatius, han realitzat una cobertura a fons de cadascuna de les compareixences públiques, de cada un dels avisos o dels avenços científics respecte a la superació de la pandèmia de la COVID-19. En una segona etapa també hi ha hagut espai per a l’anàlisi i l’entreteniment. En els moments del confinament més dur, s’ha notat molt més interès i comunicació amb l’audiència. L’expectativa per cada comunicació científica o per cada anunci sobre el curs escolar, per exemple, escoltat de manera lineal, o des de les xarxes, s’ha palpat diàriament.
Els dos espais informatius principals Edició Migdia i Edició Vespre han passat a ser dirigits per Sonia Urbano i Andreu Viñas, amb un estil planer, amb la inclusió d’entrevistes divulgatives, apropant-se més als ciutadans.
Ja en el curs Passat, Ràdio 4, va contactar amb Gemma Nierga per a un espai de mitja hora d’entrevistes, dins el magazine del matí El Matí a Ràdio 4. Durant el 2020, aquestes entrevistes han anat tenint cada dia més gran repercussió entre les agències informatives i en altres mitjans.
Grans programes i molts bons moments com el del David Escamilla i el seu Club de les ments inquietes..
O com cada tarda amb uns de les muses de la ràdio Sílvia Tarragona amb el De Boca a Orella a la pública del país!
I no pot para la música feta a casa nostra amb el Catalunya Exprés i la veu característica del Jaume Arenyes !
O moments de rabiosa actualitat i anàlisi i debat amb la Gemma Nierga i el seu Cafè d’ idees !
I com no! L’ altre ràdio en el fascinant món de les ones i tot el que envolta tot aquest món on en Sintoniqui no en deixa cap detall ja farà més de 40 anys! Com diria ell !! Molta salut a la ràdio i en especial a Rne4 – Ràdio 4! La primera en català!!