Origen i significat de la mà de Fàtima L’origen d’aquest símbol es remunta a l’any 224 dC. C., almenys quant a ús documentat. Té el seu origen en el judaisme, en les cultures jueves sefardites. Amb el pas del temps, però, diverses religions ho han anat adoptant. Cadascuna li dóna un significat diferent, encara que és cert que totes li atorguen grans valors, i el relacionen amb un déu únic. També és cridada la mà de Jamsa; jamsa o hamsa significa cinc, en àrab, en principi, en referència als cinc dits. També fa referència als cinc pilars de l’islam, mentre que els jueus relacionen el terme amb el Pentateuc. La realitat és que, atès el seu origen, no té a veure realment amb aquests elements. A més, a l’islam no se’n permetria l’ús com a amulet, seguint una lectura estricta de l’Alcorà.
Llegenda de la mà de Fàtima Hi ha diverses llegendes relacionades amb la mà de Fàtima i ningú no sap exactament quin és el seu origen. Tot i això, en aquest article d'unCOMO et presentem la més acceptada: La llegenda explica que Fàtima, la filla del profeta Mahoma es va trobar un dia a casa seva, preparant el sopar, quan va arribar l'Alí, el seu marit. Fàtima, en escoltar-lo, es va afanyar a rebre'l. No obstant això, Ali no arribava sol, sinó acompanyat per una jove concubina (cosa permesa). Fàtima es va sentir gelosa i decebuda, però, sense dir res, va tornar a la cuina a continuar amb el sopar. El temps que va seguir al moment en què va veure el seu marit amb la concubina, la Fàtima va quedar impactada i no era conscient del que feia. Així, va començar a remoure el brou que estava bullint en una olla utilitzant la mà. Tan malament es va sentir que no notava estar cremant-se la mà. Va ser en aquell moment quan va aparèixer el seu marit, que li va treure la mà de l'olla, instant en què ella es va adonar del que passava. Alí li va guarir la mà, i li va confessar que havia passat la nit amb la concubina, de manera que Fàtima es va posar encara més trist. A la següent nit, Alí va tornar a estar amb la concubina, i Fàtima els va veure, espiant-los després d'una escletxa. No va poder contenir la tristesa i va començar a plorar, instant en què l'Alí va començar també a sentir-se molt trist ia notar que li queien llàgrimes. Alí va deixar la concubina i es va bolcar a Fàtima la resta de la seva vida. Aquesta llegenda fa que moltes dones utilitzin la mà de Fàtima com a símbol per tenir més paciència davant aquests comportaments dels seus marits. A partir d'aquesta llegenda, un dels principals significats de la mà de Fàtima és el seu poder per atraure la bona sort, la fidelitat, la fertilitat i la paciència. Així mateix, també se li atorga un significat de protecció, sobretot cap a les dones i especialment les embarassades. Si vols llegir més articles semblants a Significat de la mà de Fàtima, et recomanem que entris a la nostra categoria de Cultura i Societat.
El hamsa o khamsa —àrab: خمسة, ẖamsa, literalment ‘cinc’— és un símbol que consisteix en una mà amb un ull enmig. Els musulmans l'anomenen la mà de Fàtima (per Fàtima az-Zahrà, filla de Mahoma) i els jueus la mà de Míriam (per Míriam, germana de Moisès). Sembla tenir un origen púnic, com a símbol de la deessa Tanit. Actua com a amulet per protegir contra els mals esperits. Recentment hi ha qui li vol donar un altre significat: el diàleg religiós i el bressol oriental comú a l'islam i el judaisme. Aquest símbol no s'ha de confondre amb el cigne mític (hamsa), que simbolitza puresa, seny i bellesa en l'hinduisme. Els cignes constitueixen un element important de la simbologia poètica i mítica del subcontinent indi.
Otras preguntas de los usuarios