COP26:
Tot el que heu de saber sobre la Cimera del Clima de l’ONU La COP26, la 26a Cimera del Clima de l’ONU, va començar el diumenge 31 d’octubre fins el divendres 12 de novembre i es presenta com el moment polític més gran per abordar la crisi climàtica. Representants de governs mundials, ONG, empreses, grups religiosos, científics i altres grups, com les delegacions dels pobles indígenes, es troben a Glasgow al Regne Unit per a aquesta reunió crucial. La cimera climàtica es produeix només uns mesos després de la publicació del darrer informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). Segons els científics autors de l’informe, el món necessita fer reduccions d’emissions immediates, dramàtiques i consistents per fer el canvi urgent i necessari per contenir la crisi climàtica. La COP26 jugarà un paper important, així que detallem una descripció general ràpida per comprendre com pot passar això, què esperem i per què t’hauries de preocupar pel que passa allà:
En primer lloc, què és la COP26? COP26 és el nom específic de la Conferència anual sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides que tindrà lloc a Glasgow, Escòcia, del 31 d’octubre al 12 de novembre. Les converses sobre el clima també es coneixen com a COP, que significa Conference of the Parties (Conferència de les Parts en anglès), mentre que el número indica el nombre d’anys que han tingut lloc des de la primera el 1995 a Berlín. La cimera del 2020 es va posposar a causa de la pandèmia de COVID-19, per la qual cosa aquest any segueix sent la COP 26a. I per què necessitem aquesta reunió? Necessitem aquesta reunió perquè en aquest moment la COP és l’únic fòrum global on representants de tot el món es reuneixen per discutir el clima internacional i les accions polítiques relacionades amb la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (en anglès UNFCCC – United Nations Framework Convention on Climate Change) el tractat de l’ONU que 197 països van signar en un esforç per abordar el canvi climàtic. Aquest any necessitem que es comprometin amb les retallades massives d’emissions. A causa de la Covid-19, molts països no poden participar en persona aquest any, però a les COP passades, gairebé totes les nacions del món estan representades. Es presenten plans i de vegades se signen acords. Alguns dels governs vénen de bona fe juntament amb representants de petits estats insulars que podrien desaparèixer del mapa aquest segle.
Tot i que molts països van presentar recentment els seus plans per reduir les emissions i mantenir els augments de temperatura per sota d’1,5 °C, quan els sumem tots, queden molt lluny d’on hem d’estar. El recent informe científic de l’ONU va advertir sobre un futur molt ombrívol si no fem grans coses ben aviat i Glasgow és on aquestes grans coses s’han de posar en marxa. Encara estem a temps d’actuar si actuem ara! Què fa Greenpeace a la COP? Greenpeace envia representants a la COP perquè és important comptar amb persones expertes, activistes i aquells que estan al capdavant de la crisi climàtica a les negociacions, observant, fent contribucions i assegurant-se que els polítics estiguin escoltant. Greenpeace també recolza grups de base i representants com els líders indígenes que assisteixen. Aquestes comunitats solen ser les més exposades als impactes climàtics, tot i ser menys responsables. Les decisions que es prenen a la COP26 sovint afecten més directament aquestes persones.
Com seria lèxit? Greenpeace ha recollit o les accions climàtiques necessàries que volem que s’acordin a la COP26: Una declaració de cessament immediat de tots els nous projectes de combustibles fòssils. Plans ambiciosos de reducció d’emissions per part dels líders mundials perquè reduïm a la meitat les emissions globals el 2030 Rebuig dels plans per obrir un mercat mundial de compensacions de carboni (són una estafa i no funcionen) i compromís amb normes que fomentin la cooperació internacional transformadora. La confirmació que 100.000 milions de dòlars anuals aniran dels països rics als països menys desenvolupats per adaptar-se als impactes de la crisi climàtica, desenvolupar sistemes d’energia neta i fer la transició per abandonar els combustibles fòssils. I a més, més diners per compensar els danys que ja estan causant els impactes climàtics als països menys desenvolupats. Quins són els possibles obstacles per a lèxit de la COP26? Alguns representants vénen a intentar arruïnar el progrés i alguns dels contaminadors més grans també hi són, però el tema de l’agenda amb més potencial per descarrilar la COP26 i distreure l’atenció de l’acció climàtica necessària són els mercats de carboni. Aquesta és una solució falsa que sovint dóna als països i empreses un passi lliure per continuar contaminant a través de la compensació de carboni. No podem permetre que els mercats de carboni soscavin les negociacions a Glasgow, deixant poc espai per a acords més urgents sobre finançament climàtic i l’eliminació gradual dels combustibles fòssils. En lloc d’apostar per solucions falses, és hora de centrar-se a desenvolupar pautes fermes perquè les empreses contaminants redueixin directament les emissions en les seves activitats i perquè els governs estableixin les regles perquè la cooperació internacional transformadora es mantingui dins del límit de temperatura de 1,5 ° C.