Com afectà el canvi horari?

Somnolència, cansament, irritabilitat i falta d’atenció. Són alguns dels símptomes que turmentaran a gran part de la població durant la propera setmana a causa de el canvi horari de la matinada de dissabte a diumenge. Toca moure les manetes de l’rellotge de nou -a les tres seran les dues-i això té un preu per a l’organisme. Encara que podria semblar que el canvi d’hora resulta beneficiós perquè redunda en el guany d’una hora de son, el cos ha d’assumir un esforç extra per sincronitzar el que es coneix com a rellotge biològic, i això pot produir problemes i incomoditats durant la jornada, similars als que provoca el ‘jet lag’.

Despertar abans i sentir la necessitat d’anar a dormir més d’hora són les conseqüències més immediates i més òbvies de el canvi d’hora, si bé és aconsellable vèncer l’impuls de cedir a la temptació, per intentar adaptar-se a la nova situació i evitar les conseqüències que suposen per al cos. Quins són els símptomes? El canvi horari suposa una lleu alteració de l’rellotge biològic, el que afavoreix l’aparició de problemes com a dèficit d’atenció i de memòria, cansament, somnolència, irritabilitat o baix estat d’ànim. També és habitual despertar-se amb sensació de mala qualitat de son, de no haver descansat bé, segons explica a 20minuts el neuròleg Karol Uscamaita, de l’Adsalutem Institute. Només en el cas que el canvi horari coincideixi amb una disminució en les hores de son, poden aparèixer altres símptomes, com “l’augment de la tensió arterial o la freqüència cardíaca”, matisa el neuròleg.

Com pot afectar la feina? Els problemes de memòria -que dificulten la retenció d’informació-, el dèficit d’atenció i la impossibilitat per concentrar són alguns dels efectes de el canvi d’hora que poden afectar la jornada laboral i provocar que la tornada a la feina resulti més dura després del retard de les manetes de l’rellotge. Aquesta condició afecta les tasques que requereixen més concentració i precisió, de manera que pot redundar en problemes no només en el treball, sinó en altres circumstàncies, com a el volant, on cal extremes la precaució. Així mateix, la irritabilitat i el canvi en l’estat anímic pot provocar que sorgeixin friccions amb els companys i enrarir l’ambient laboral, a l’reaccionar de manera exagerada davant de determinats estímuls. Com pal·liar els símptomes? Per facilitar l’adaptació i evitar els coneguts símptomes, és recomanable començar a preparar l’organisme de forma progressiva abans que es produeixi el canvi horari. Així, durant els dies previs, és aconsellable retardar activitats rutinàries, com els àpats o fins i tot l’hora d’anar a dormir, al voltant de 10 o 15 minuts perquè la transició sigui menys abrupta. “El rellotge es va endarrerir, per la qual cosa hem de retardar amb ell i el millor és no fer-ho de cop. Durant la setmana prèvia a què es produeixi el canvi, podem anar a dormir una mica més tard cada dia, uns 15 minuts. d’aquesta manera, quan arribi el moment de modificar l’hora, gairebé haurem igualat els nostres ritmes amb els de el rellotge “, explica Uscamaita, expert en medicina de la son.

Canvi d’hora a l’horari d’hivern: aquest cap de setmana es retarden els rellotges En el cas que no s’hagi fet amb anterioritat, apunta, és possible fer-ho a posteriori, amb la consciència que sempre és millor fer-ho de manera gradual i no bruscament. A més, que és aconsellable evitar les migdiades temporalment -fins que el cos s’hagi adaptat a la nova hora!
Així mateix, adoptar hàbits que faciliten la conciliació de la son a la nit i l’activació al matí es perfili com una mesura molt eficaç per evitar els símptomes de el canvi horari. Disminuir el consum de substàncies excitants -cafeína, alcohol o tabac-, reduir l’exposició a les pantalles, evitar els menjars pesants abans de dormir o propiciar l’entrada de llum a primera hora són pràctiques molt recomanables, segons el neuròleg. Quant de temps duren els efectes? La durada dels símptomes depèn dels hàbits de cada individu i de la preparació que hagi dut a terme per adaptar-se a el canvi d’hora. Així, com millor sigui la higiene el son i més ordenats els horaris per anar a dormir i despertar-se, més ràpida serà l’adaptació i menors els efectes.

Que no falti mai l’ humor i la sort!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.